شهر زیبای شوشتر که از جمله زیباترین و منحصر بفرد ترین مقاصد گردشگری داخلی ایران است که تاریخ و تمدن کهن این مرز و بوم را یدک می کشد. این شهر به تنهایی میزبانی ۱۳ اثر تاریخی فوق العاده را که از طرف یونسکو به ثبت جهانی رسیده، به عهده دارد. آثاری که سبب شده گردشگران بسیاری از سراسر جهان شوشتر را به عنوان مقصد سفر خود انتخاب کنند. با وجود تمام این اوصاف، مایه تاسف خواهد بود اگر خود ما ایرانیان از آثار باستانی شگرفی که جهانیان را مجذوب خود کرده است بی خبر باشیم. با ما همراه باشید تا به گشتی در شوشتر بپردازیم و تاریخ و فرهنگ این خطه زیبا از خوزستان را بیشتر بشناسیم.

موقعیت جغرافیایی شوشتر:

شوشتر نام یکی از زیباترین شهرهای ایران است که در بخش جنوب غربی ایران و در دامنه کوه های زاگرس بنا نهاده شده است. این شهر که در بخش مرکزی استان خوزستان قرار گرفته تا اوایل دوران پهلوی مرکز این استان نیز بود. شوشتر از لحاظ وسعت در رتبه چهارمین شهر بزرگ استان خوزستان قرار گرفته و رتبه های پیش از آن به شهرهای اهواز، دزفول و آبادان تعلق دارد.

از نظر مسافت شوشتر در فاصله ۸۳۰ کیلومتری از پایتخت ایران و فاصله ۹۰ کیلومتری اهواز قرار دارد. چنانچه ساکن یکی از شهر های شمالی ایران هستید و قصد سفر به شوشتر را دارید، پس از عبور از لرستان وارد شهر دزفول خواهید شد. در واقع دزفول شمالی ترین شهر خوزستان می‌باشد که در مجاورت استان لرستان قرار دارد. از دزفول تا شوشتر راه زیادی نیست و با طی مسافتی در حدود یک ساعت قدم به شهر تاریخی شوشتر خواهید گذاشت.

فرهنگ و زبان شوشتر:

شوشتر مردمی بسیار صمیمی و مهمان نواز دارد که با گویش شوشتری صحبت می کنند. در این شهر کهن می توان اقوام عرب، بختیاری ها و شوشتری های خونگرم را یافت در کمال صلح و برادری در کنار یکدیگر زندگی می کنند. گواه فرهنگ غنی شوشتر نیز شعرا وعرفای بیشماری است که در این دیار تاریخی متولد شده و زیسته اند.

سازه های آبی شوشتر

سازه های آبی شوشتر مجموعه خارق العاده ای از سازه ها هستند که حتی امروزه و با وجود گذر سالیان دراز از زمان بنا نهادنشان، همواره شاهکار مهندسی به شمار می روند. سازه هایی که سبب شده اند جهانیان انگشت حیرت به دندان بگیرند که چگونه بشر با علم و امکانات اندکی که سالها پیش از این در اختیار داشته توانسته موفق به ساخت چنین شگفتی شود. وجود این سازه های آبی بینظیر در شوشتر، سبب شده این شهر را پایتخت سازه های آبی جهان نامگذاری کنند.

بنابراین یکی از شگفت ترین نقاطی است که هر ایرانی  سازه های آبی وجود دارد که در نوع خود بینظیر است.

تاریخچه سازه های آبی شوشتر

اغلب این سازه هایی آبی در دوره سلطنت شاهپور اول که از پادشاهان سلسله ساسانی بوده ساخته شده است. بنای اصلی بسیاری از تونل ها، آبشار ها و آسیاب های سازه ها به دوره شاهپور اول باز می گردد که همگی در سنگ بستر رودخانه حفر شده اند. با این وجود برخی از مورخین اردشیر بابکان موسس سلسله ساسانی را عامل اصلی ساخت سازه های آبی شوشتر در نظر می گیرند. چراکه دستور ساخت رودخانه دسکند گرگر نیز توسط شخص اردشیر بابکان صادر شده و از طرفی این رودخانه که به نام های دیگری چون مسروقان یا مشرقان نیز خوانده نیز خوانده می شود، نام خود را از نام تغییر یافته اردشیرگان گرفته است. نهری که در ۴۵ کیلومتری جنوب شوشتر دوباره به رود کارون می پیوندد.

هدف از ساخت رودخانه گرگر نه فقط پیشبرد آبادانی شوشتر که افزایش سطح امنیت و مصون ماندن شهر از گزند دشمنان بوده است. با ساخت این سازه ها ایرانیان کهن، نیروی آب را به خدمت گرفته اند و از آن برای آسیاب غلات و کشاورزی بهره برده اند.